Bonusten pauloissa

Jyväskylän yksityisellä  hammashoitosektorilla on käynnissä melkoinen myllerrys. Koulussa opitun ravintoketjun lailla isommat yritykset syövät pienempiä, kunnes viimeisenä röyhtäisee se suurin peto. Ei tarvitse olla kummoinen taloustieteilijä tajutakseen, että tämä tarkoittaa ketjujen syntymistä ja toimintojen keskittymistä suuriin yksikköihin. Isot toiminnot tuovat paljon kustannuksia ja nostavat siten asiakashintoja. Hammashoitoloiden prismat ja citymarketit alkavat saavuttaa jokaisen kaupungin. Vihreää korttiakin voi  vilauttaa jonkun ketjun vastaanottotiskillä, vaikka tulevat  bonukset taitavat huveta jo tohtoria kätellessä.

Me kuljemme vastavirtaan. Olemme pysyneet pienenä, paikallisena, hyvästä palvelusta tunnettuna yrityksenä jo yli  neljän vuoden ajan. Asiakkailta saadun palautteen mukaan he arvostavat joustavia aikatauluja, henkilökohtaista palvelua ensimmäisestä puhelusta alkaen, kotoista tunnelmaa ja edullisia hintoja. Työllistimme  muuton yhteydessä monta paikallista ammattilaista, ja verotkin maksamme Jyväskylään. Itse voisi kyllä pyörähtää toisinaan paratiisisaarella! 🙂

Byrokratiaa ja lupamaksuja ei sen sijaan ole yhtään sen vähempää kuin isoillakaan putiikeilla. Vaikka yrittämisessä on oma hohtonsa, voin hyvin ymmärtää niitä mikroyrityksiä, jotka taisteltuaan aikansa tuulimyllyjä vastaan haluavat luovuttaa  viranomaisselvitysten ja seurantalomakkeiden sotkuisten vyyhtien selvittelyn jonkun muun tehtäväksi.  Jo se, että pelkkä muutosilmoitus aluehallintoviranomaisille toimitilan paikan vaihtumisesta  maksaa lähemmäs tuhat euroa, saa pienen yrittäjän haukkomaan kiduksiaan ja miettimään, olisiko isommalla pedolla jo nälkä. Tosin näin pieni, sitkeä ja ketterä ei kylläkään ole ehkä se helpoin saalis…  Ai niin,  emme ole huomanneet kysyä, saisiko muutoslupamaksusta edes jotain bonusta. Vaikka sillä vihreällä kortilla.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email