Älä tee tätä virhettä!

 

Kuulostaako tutulta? Näitä otsikoita näkee netissä tämän tästä. Jutuissa varoitellaan milloin miehiä, naisia, laihduttajia, kuntoilijoita tai vanhempia tekemästä kohtalokkaita vikatikkejä. Virheisiin voi langeta myös kylpytynnyrin, venäläisten tai viinin juonnin kanssa, jos hakukoneen seulomia artikkeleita uskoo. Jokainen voi itse arvioida kuinka vakavasti otettavia jutut ovat, saako niistä oikeaa tietoa vai onko niillä lähinnä viihteellistä arvoa.

Kokosimme oman hammasjuttujen ”älä tee sitä virhettä”- listauksen. Nämä neuvot perustuvat käytännön kokemukseen, mutta taustalla on vahvaa alan teoriatietoa.

Älä tee sitä virhettä..

1. .. että luulet pelkän suuveden räjäyttävän lian pois. Se ei tee sitä. Mekaaninen harjaus (pesu) ja hammasvälien lankaus ovat ykköskeinot hampaiden puhdistamiseen, vaikka mainoksessa jonkun alppihuvila hautautuukin lumivyöryyn ärmäkän suuveden vaikutuksesta.

2. .. että ajattelet reikiintymisen johtuvan huonosta hammasluusta, joka on perinnöllistä. Vanhempia voi syyttää monesta asiasta, mutta 99 % ihmisistä hampaiden kunto riippuu siitä, miten niitä hoidetaan ja mitä kitusiin ruoka-aikoina, ja etenkin niiden välissä, laitetaan.

3. .. että vältät hammaslangan käyttöä, koska ikenet vuotavat. Vuoto johtuu tulehduksesta, jonka aiheuttavat suun bakteerit, joita voi kurittaa käyttämällä hammaslankaa, mikä auttaa tulehduksen paranemisessa, joka johtuu bakteerien kasvun ehkäisystä, ts. lankaamisesta. Siispä käytä lankaa.

4 …että murrosiässä hiusgeelin tai – lakan laitto kiilaa aamun kiireisessä aikataulussa hammaspesun ohi. Vastakkaista sukupuolta ei kiinnosta magee fleda, jos suu haisee Musti-vainaan haukotukselta. Pätee myös murrosiän ylittäneisiin.

5. …että luulet hampaasi kestävän limun ja muun happaman nesteen tissuttelua pitkin päivää. Valmistajat mainostavat vähäsokerisia mehuja, mutta ne ovat hampaille yhtä vahingollisia kuin täysmakeutetutkin. Teräshampaita on vain Bondissa. Tai limun lipittämisen jälkeen omassa suussa, mutta se ei ole kaunista.

6. …että häpeilet vastaanotolle tulemista, koska ”mulla on maailman hirveimmät hampaat” tai koska edellisestä käynnistä on vuosia, tai koska et ehtinyt pestä hampaita ennen tuloasi.  Mahtavaa, että olet nyt saanut varattua ajan ja hoidat itseäsi!  Eihän kampaajallekaan mennessä tarvitse tukkaa itse leikata ennen tuoliin istumista.

7. .. että luulet olevasi ainoa, joka pelkää hammashoitoa ihan vietävästi.  Jännittäjiä on paljon, myös meissä ammattilaisissa. Ihmisillä aktivoituu hoitotilanteessa terve itsesuojeluvaisto, jonka tosin entiset kouluhammaslääkärit ovat monella virittäneet huippuunsa. Että terveisiä vaan sinne pohjoiseen Keski-Suomeen, mielessä ovat vieläkin ne oranssit muovituolit odotushuoneessa! Jännittämistä ei siis tarvitse nolostella, tiedämme mitä se on.

8. ..että uskot sokeasti naistenlehtien terveysjuttuja. Viimeksi eräässä terveyspainotteisessa aikakausjulkaisussa kehotettiin välttämään kovien juuresten pureskelua hampaita vahingoittavana tapana. Lord, give me understanding!!

Tämä listaus oli huumoripitoinen, mutta tosiasioihin perustuva. Jos tuntuu, että joku hampaisiin liittyvä asia askarruttaa mieltä, meille voi aina soittaa. Terveyteen liittyvissä asioissa on parempi ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen kuin hakea tietoa netistä. Lähteitä kun on moneen lähtöön.

19.9.2015 Anne

Jaa artikkeli