Haluatko vanhuuden hampailla vai ilman?

Olimme päivän hoivakodissa tarkistamassa ja puhdistamassa asukkaiden hampaita. Tätä olemme vastaanottotoiminnan ohella tehneet nyt hieman yli viisi vuotta. Hyvä niin, sillä näillä reissuilla muistaa aina, miten kivinen pelto meillä on vielä kynnettävänä. Enkä tarkoita vain meidän tekemäämme työtä vaan koko yhteiskunnan asennetta vanhusten hampaiden hoitoa kohtaa. Ja nyt käytän sanaa ”vanhus”, vaikka se ei ole muodikasta. Mainoksissa ikääntyneet ovat charmikkaita senioreita, joiden hymyt loistavat valkoisina. Totuus voi olla toinen. Näemme  käynneillämme vanhuksia, joiden hymyt ovat hyytyneet pesun puutteeseen ja märkiviin juurenpätkiin.

vanhus ja hammas

Miksi tähän pisteeseen tullaan? Miksi suuta ei ole aiemmin hoidettu? Eikö päivittäinen puhdistus ja säännölliset hoitokäynnit olisi helpompi toteuttaa kuin koko hampaiston saneeraus anestesiassa? Ja kustannuksista ei viitsi edes puhua. Vaikka meillä on jo rutiinia näihin käynteihin, nämä kysymykset nousevat aina esiin.

Ketään ei kannata osoittaa sormella. Hoitohenkilökunta työskentelee kovassa paineessa ja kiireessä. Hoidettavat eivät ole aina helpoimmasta päästä, esim. muistisairailla voi esiintyä aggressiivisuutta ja heikkoa yhteistyökykyä. Nätisti sanottuna. Mekin teemme kotihoitokäynnit aina kahdestaan, mutta joskus tarvitaan useampia käsiä vielä auttamaan. Ja ne hoitokodit, joissa olemme käyneet, niiden hoitajat tekevät upeaa työtä. Heidän ansiostaan hammashoito on tuotu yhä useamman asukkaan ulottuville.

Tarvitsemme asennetalkoot. Me keski-ikäiset voimme pala palalta korjata kurssia  huolehtimalla vanhempiemme suun asiat kuntoon ajoissa. Varmistetaan, että hampaat hoidetaan, asuivatpa isä ja äiti kotona tai hoitokodissa. Vaaditaan ammatti-ihmisiä tarkistamaan tilanne ennen kuin homma on karannut lapasesta. Tai hampaat suusta.

Kannattaa myös miettiä, miten meidän hampaitamme hoidetaan kun pötkötämme muistisairaina ja motorisesti taidottomina muiden avun varassa. Välillä melkein pelottaa, näin meidän kesken. Me hammasammattilaiset harrastammekin  mustaa huumoria aiheesta: sopimuksen mukaan takahampaat vedetään kaverin toimesta, kun on tullut aika antautua elämän edessä muiden pestäväksi ja kuivitettavaksi. Onpa sitten helpompaa pesaista ne edessä killuvat legot…  Paitsi että mehän muutetaan tämä homma, eikös vaan? Ja sitten hymyillään charmikkaina mainoksissa.

 6.10.2015 Anne

Jaa artikkeli